Hoitotyön kirjaaminen (ja potilasasiakirjat)
Kirjaaminen on haastavaa ja sen kehittäminen on meidän jokaisen tehtävä. Kirjaaminen on mm. sekä asiakkaan että hoitajan turvaa ja hoidon jatkuvuutta lisäävä asia. Siksi käymme myös osaamisalassa läpi kirjaamiseen liittyviä asioita.Opettaja jakaa teille tapauskertomuksen (virtuaalisairaalan materiaali) ja tuolle asiakkaalle teette hoitosuunnitelman sähköisen kirjaamisen komponenttien kautta:
SHTaL (3.0) ja SHToL (3.0) komponentit ovat
AktiviteettiErittäminen
Selviytyminen
Nestetasapaino
Terveyskäyttäytyminen
Hoidon ja jatkohoidon koordinointi
Lääkehoito
Ravitsemus
Hengitys
Verenkierto
Aineenvaihdunta
Turvallisuus
Päivittäiset toiminnot
Psyykkinen tasapaino
Aisti- ja neurologiset toiminnot
Kudoseheys
Elämänkaari
Huomioi, että Komponenteissa on alaluokkia ja komponentit voivat olla erilaisia riippuen sähköisen kirjaamisen järjestelmästä.
Potilasasiakirjoista ja Kirjaamisen ohjeista hyvä ohje on valviran sivuilla. Katso, mitä siellä sanotaan esimerkiksi opiskelijan kirjaamisesta? kerro myös käytännön kokemuksia/ mahdollisesti itsellesi heränneitä kysymyksiä kirjaamisesta/potiasasiakirjoista.
Lisäksi rakenteisesta kirjaamisesta sekä potilasasiakirjoista on tietoa Sairaanhoito ja huolenpito-kirjassa s. 19-24 ja s. 597-600. Lue asia kirjastasi.
Katso kirjaaminen pitkäaikaishoidossa tai kirjaaminen kotihoidossa. Siellä 26 sivulta eteenpäin on mallia kuinka kotihoidon kirjaamista voitaisiin kehittää. (Kotihoidon päivittäinen kirjaaminen on haasteellista ja vaihtelee runsaasti paikkakunnittain)
Aloita tehtävän tekeminen tunneilla 2-4 hengen pienryhmissä (opettajan erikseen sopimana ajankohtana). Palauttakaa ryhmänne vastaus omaan blogiinne (tai jonkun ryhmäläisen, tekijöiden nimet ylös). Opettaja kommentoi pohdintojanne ja jokainen käy myös tutustumassa toisten ryhmien töihin/oppimimassa toisten ryhmien palutuksista erikseen sovitulla tavalla.
Mielenkiintoista ja innostavaa kirjaamisen tehtävää!
t. Helena ja Mervi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti